Barefoot

Filozofia desculț, este de a maximiza sentimentul de natură  în fiecare pas pe care îl facem. Pantofi desculți sunt concepute pentru a promova libertatea de mișcare consolidând în același timp picioarele copiilor ", care devin slabe în timp, datorită amortizării excesive și a cutiilor de la picoare îngăsuite care se găsesc in majoritatea patofilor obișnuite. Oamenii nu purtau întotdeauna pantofi – pentru cea mai mare parte a istoriei evolutive au mers desculți. 


Pantofi descuți seamănă mai mult cu versiunile minimaliste ale pantofilor convenționali. Au încă o talpă,  lateral și material superior și utilizează diverse metode de fixare , dar sunt mult mai subțiri și mai ușoare. Aceasta înseamă că construcția lor variază de obicei, de la pantofi convenționali în mai multe moduri cheie: 

  1. Nici un toc ridicat: pantofi standard au o secțiune a călcâului ridicată, sau  picătură de călcâi", care ne obligă să se adapteze echilibrul nostru în timp ce le poartă. Corpul trebuie să se aplece înapoi pentru a compensa unghiul ridicat, care perturbă postura și mersul.
  2. Căptușeală minimă: atunci când poartă pantofi cu tocuri căptușite, oamenii au tendința de a-și dezvolta obiceiul de a izbi exagerat călcâiul atunci când merg și aleargă. Acest lucru nu este modul în care oamenii au evoluat să meargă, și dacă s-ar face desculți, ar rezulta rapid rănind călcâiul. 
  3. Talpă ultra-subțire: pantofii desculți au tălpi extrem de subțiri, ceea ce permite un feedback senzorial mai mare. Picioarele sunt la fel de complexe biomecanic ca și mâinile, dar o talpă groasă împiedică picioarele noastre să detecteze cu precizie suprafețele de sub noi. 
  4. Material flexibil: pantofi convenționali – în special pantofi de rochie duri și tocuri înalte – nu permit picioarelor noastre să se îndoaie la fiecare pas așa cum ar face în mod normal, prevenind mersul pe jos și mișcarea naturală de alergare. 
  5. Cutie largă de la picioare: cutiile pentru degetele de la pantofii obișnuiți înghesuie degetele de la piciare într-un spațiu îngust care nu se potrivește cu forma reală a picioarelor noastre. Pe măsură ce copiii cresc, degetele de la picioare înțepenite în mod natural devin îngesuite și îndoite de forțele mecanice care li se aplică (prin încălțăminte). În timp, pantofi pot fii capabili să vă restabilească strivirea degetelor de la piciore. 
  6. Suport minim arc: un picior sănătos nu are nevoie de un tampon gros de protecție între arc și sol. Funcția naturală a arcadelor longitudinale este de a acționa ca un arc care încarcă și descarcă cu fiecare pas. 

Care sunt aceste beneficii pentru a purta pantofi desculț? Recâștigarea unui mers natural este cel principal, dar acest lucru poate corecta, de asemenea, postura și alinierea coloanei vertebrale atunci când ne mișcăm. Propriocepția îmbunătățită – aceasta este conștientizarea poziționării și mișcării corpului nostru – este un alt lucru important și este ușor de înăbușit purtând pantofi cu talpa groasă.

barefoot ddstep